Ποιός θέλει το ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατικό κόμμα;

tavantzisΟ αναπληρωτής καθηγητής του Παν/μίου Πατρών και μέλος της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΝ κ. Κώστας Μάρκου, δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον άρθρο στην ‘εποχή’ το οποίο αναδημοσιεύτηκε σε τοπικές ιστοσελίδες.

Θα ήθελα να διατυπώσω ορισμένες σκέψεις μου και γιατί πιστεύω ότι στις μέρες μας ιδιαίτερα, είναι χρήσιμος ένας πολιτικός διάλογος αλλά και επειδή στο ΣΥΡΙΖΑ, στέλεχος συνιστώσας του είναι ο κ. Μάρκου, γίνεται μεγάλη συζήτηση ενόψει της πανελλαδικής του συνδιάσκεψης. Εγώ βέβαια δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η πολιτική μου διαδρομή στην αριστερά για πολλά χρόνια, πιστεύω μου επιτρέπει την παρέμβαση.

Νομίζω πως η διαλεκτική σύνδεση που επιχειρεί ο κ. Μάρκου ανάμεσα στην τυχαία μετάλλαξη στην εξέλιξη των έμβιων όντων στο χρόνο και στην τυχαία μετάλλαξη στην πολιτική εξέλιξη στην κοινωνία, με υποκείμενο πολιτικό όν τη ΔΗΜΑΡ βρίσκεται μακράν του ενδιαφέροντος των σημερινών εξελίξεων. Η ΔΗΜΑΡ μετά τη συμμετοχή της στη μνημονιακή κυβέρνηση είναι πλέον ή βέβαιον ότι θα παραμείνει πολιτικό απολίθωμα και μάλιστα με πολύ μικρό πολιτικό βίο. Και μπορεί να ενδιαφέρει τον κ.Μάρκου η εξέλιξη των πρώην συντρόφων του στο Συνασπισμό αλλά είναι σίγουρο ότι δεν ενδιαφέρει πια την κοινωνία. Γνώμη μου είναι ότι δεν θα ενδιαφέρει αυτό το πολιτικό εγχείρημα της ΔΗΜΑΡ ούτε τους ιστορικούς του μέλλοντος.

Αλλά η παρέμβαση του κ. Μάρκου με το άρθρο του νομίζω ότι δεν στοχεύει στη ΔΗΜΑΡ αλλά στην αναγκαιότητα εμφάνισης σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και μάλιστα με σαφέστατους υπαινιγμούς για την μετάλλαξη συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας.

Η ιστορική εξέλιξη της σοσιαλδημοκρατίας στην οποία αναφέρεται το άρθρο θα ήταν χρήσιμη να βγουν συμπεράσματα για όσους προβληματίζονται για τη δημιουργία πολιτικών σχηματισμών στις σημερινές συνθήκες.

Γράφεται στο άρθρο « η σοσιαλδημοκρατία υπήρξε και εξακολουθεί τουλάχιστον μέχρι τώρα να είναι, ενεργό και κυρίαρχο υποκείμενο της πολιτικής και κοινωνικοοικονομικής εξέλιξης» και « η σοσιαλδημοκρατία διαχειρίστηκε τα κοινά, πέτυχε ανάπτυξη, παρήγαγε δημοκρατικούς θεσμούς και συνέβαλε σε κοινωνικές κατακτήσεις και «σε στιγμές κρίσεις του καπιταλισμού η σοσιαλδημοκρατία δεν μπορεί να απαντήσει»

Δεν γράφεται όμως πουθενά στο άρθρο ότι στην Ελλάδα σοσιαλδημοκρατία σημαίνει εγκατάλειψη και ξεπούλημα των πιο μεγάλων αγώνων του λαού, με πρωτεργάτη τον Γεώργιο Παπανδρέου προπάτορα του σημερινού ΓΑΠ που απαξιώ και να τον σχολιάσω. Αλλά και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου παρά τις κορώνες της λαϊκής συμμετοχής και αυτοδιαχείρισης σε πολύ μικρό πολιτικό χρόνο, παρά το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον, επέλεξε την εφαρμογή της πλήρους πρόσδεσης της χώρας στο νεοφιλελευθερισμό και στην άγρια πολιτική της εξάρτησης από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Εμείς βέβαια και πάρα πολλοί άλλοι από το τότε ΚΚΕ είχαμε πολιτικά εκτιμήσει αυτή την εξέλιξη και την είχαμε εκτιμήσει σαν τέτοια και όχι σαν μετάλλαξη.

Το ίδιο έγινε και με τις σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις που διέπνεαν όλη την ευρωπαϊκή κεντροαριστερά στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες .Η λογική της σοσιαλδημοκρατίας για μια κοινωνία αγοράς με ένα Κράτος ρυθμιστή του ιδιωτικού κεφαλαίου και εθνικές πολιτικές κατέρρευσε πλήρως μετά το 1989 με το τέλος του Κράτους και την άκριτη υποστήριξη της παγκοσμιοποίησης. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε το ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας στο βομβαρδισμό και στο κάψιμο χωρών και ανθρώπων ακόμα και τα τελευταία χρόνια. Στο όνομα της δήθεν αποκατάστασης της δημοκρατίας στη Σερβία έβαλαν τις υπογραφές τους για το βάρβαρο βομβαρδισμό στη γείτονα χώρα και τόσα άλλα πρόσφατα γεγονότα πού έγιναν και γίνονται ακόμα και στις μέρες μας.

Σήμερα είναι φανερό ότι η σοσιαλδημοκρατία δεν μπορεί να εφαρμόσει σύστημα φιλοκρατικής και φιλοκοινωνικής πολιτικής ακόμα και αν υπάρξει ανάπτυξη, γιατί αυτό προϋποθέτει να αναγνωρίσει την αξία μιας εθνικής πολιτικής. Μια πολιτικής που να έχει τον πρώτο λόγο για την μοίρα των πολιτών της χώρας και όπου και όταν χρειάζεται να κάνει ρήξεις με τα διεθνή πλαίσια που δολοφονούν κάθε έννοια πολιτικής και οικονομικής ανεξαρτησίας. Τώρα να λέμε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο είναι καθαρός αποπροσανατολισμός. Από τι αλήθεια; Μα είναι φανερό. Αποπροσανατολισμός για την αριστερά και το ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα, τώρα μάλιστα που το σύστημα δεν μπορεί να προσφέρει εφεδρείες από το παλιό πολιτικό προσωπικό και επιδιώκει να σπρώξει το ΣΥΡΙΖΑ πρώτα απόλα στην κάλυψη του κεντρώου και κεντροαριστερού χώρου στο πολιτικό φάσμα. Η άρχουσα τάξη έχει σα στόχο να υπάρξει μια κυβερνητική παράταξη που θα δώσει μεν πολιτικές μεταρρυθμίσεις αλλά αυτές δεν θα φτάσουν να ανατρέψουν τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς και τη διεθνή πρόσδεση της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Επιδιώκει μια εναλλαγή που θα είναι κυματοθραύστης στη λαϊκή απαίτηση για ριζική ανατροπή, χωρίς να έρχεται σε ρήξη με τη σοσιαλδημοκρατική ευρωπαϊκή πολιτική. Ένας προσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε μια γραμμή σοσιαλδημοκρατίας για να καλύψει εκλογικά το κενό που υπάρχει στο μεσαίο χώρο θα είναι μια ολέθρια επιλογή και καίριο χτύπημα στο λαϊκό κίνημα που σήμερα ριζοσπαστικοποιείται και αγωνίζεται για ανατροπή. Αυτό το παιχνίδι όμως έχει ξαναπαιχτεί και πιστεύω ότι ο λαός δεν θα πέσει στην παγίδα.

Θέλω να πιστεύω, πολλοί το θέλουν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τη συνδιάσκεψη και το συνέδριό του θα αποκρυσταλλώσει θέσεις που να ανταποκρίνονται στις ελπίδες και στην προσδοκία μεγάλου μέρους του λαού για ανατροπή του πολιτικού συστήματος και ανόρθωσης της χώρας ενάντια σε κάθε επιβουλή του διεθνούς συστήματος. Να κάνει ρήξεις, με το λαό στο δρόμο, για επανάκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας για την προκοπή του λαού και του τόπου.

Ο χρόνος θα δείξει αν ο λαός θα τα καταφέρει. Εμείς στην αριστερά αυτό οραματιζόμαστε και αυτό υπηρετούμε όσο δύσκολο και αν είναι.

Κώστας Ταβαντζής
Χημικός

Πηγή: http://www.anypotaktoi.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: